Premii castigate:

-A fost laureat al Premiului Harder. In 1981 a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a.
-Primeste premiul Uniunii Scriitorilor cu volumul "O viziune a sentimentelor"
-Primeste premiul Cununa de Aur in 1982, in Iugoslavia cu volumul "O viziune a sentimentelor"


Activitatea literara

Anii '50
- Nichita si-a adunat poeziile sale „bascalioase”, scrise dupa propriile sale cuvinte, fara mama si fara tata, intr-un volum numit Argotice - cantece la drumul mare si publicat foarte tarziu, dupa moartea sa, în 1992, de Doina Ciurea.
- În luna martie, Nichita Stanescu debuteaza simultan în revistele „Tribuna” din Cluj si în „Gazeta Literara” cu trei poezii.
- Este pentru scurt timp corector si apoi redactor la sectia de poezie a Gazetei Literare (director Zaharia Stancu).

Anii '60
- La sfarsitul anului 1960 debutează cu volumul Sensul iubirii.
- Are loc prima calatorie peste hotare a poetului in Cehoslovacia
- Apare la inceputul anului O viziune a sentimentelor, un volum cu care poetul primeste Premiul Uniunii Scriitorilor. O cunoaște pe poeta Gabriela Melinescu, si în tensiunea relatiei lor poetul creeaza cele mai explozive poeme ale sale.
- Apare în martie volumul de poezii Dreptul la timp.
- Publică la Editura Tineretului volumul 11 elegii. Elegiile vor aparea integral insa abia în anul urmator, în prima sa antologie, Alfa.
- Trei volume ale sale sunt tiparite: Rosu Vertical, antologia Alfa si volumul de poezii Oul si sfera.
- Tipareste Necuvintele, care primeste Premiul Uniunii Scriitorilor. Mai apare si volumul de poezii Un pamant numit Romania. Este numit redactor-șef adjunct al revistei „Luceafarul”, alaturi de Adrian Paunescu.

Anii '70
- Este redactor-sef adjunct la „Romania Literara”, revistă condusă de Nicolae Breban.
- Publica volumul In dulcele stil clasic si a doua antologie din opera sa cu un titlu neutru, Poezii. Sustine o rubrica lunara în revista "Arges”.
- Apar în Iugoslavia două cărți traduse:Belgradul in cinci prieteni, editie bilingva de poezii inedite si Nereci (Necuvintele).
- Publica doua noi volume de poezii: Belgradul in cinci prieteni si Maretia frigului. Pentru volumul de eseuri Cartea de recitire obtine pentru a treia oara Premiul Uniunii Scriitorilor.
- Scoate o antologie de poezii de dragoste Clar de inima.
- În martie, de ziua lui, are o revelatie a mortii sub forma unui ingrozitor tunel oranj.
- Obtine pentru ultima oara Premiul Uniunii Scriitorilor si i se atribuie Premiul international "Johann Gottfried von Herder". Tipareste cea de-a patra antologie a sa, Steaua Poeziei, în colectia Biblioteca pentru toti. Devine publicist comentator la „Romania literara”. Se muta în ultima sa locuința, din Str. Piata Amzei nr. 9.
- La 4 martie poetul încearca, in zadar, să-l salveze pe prietenul său Nicolae Ștefanescu, si este lovit de un zid care s-a prabusit dupa cutremur. In urma socului sufera o paralizie de scurta durata a partii stangi a corpului care va lasa ceva sechele si dupa vindecare.
- Publica volumul de poezii Epica Magna, care primeste în acelasi an premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Romane.
- Lanseaza volumul de poezii Opere Imperfecte.

Anii '80
- Discul „Nichita Stanescu- o recitare”, realizat de Constantin Crisan in colaborare cu Augustin Fratila, este pus in vanzare de Casa de discuri Electrocord.
- In august are prima criza hepatica. Aceste crize vor continua în toamnă și poetul se interneaza la spitalul Fundeni.
- În februarie moare tatăl poetului. Volumul Noduri si semne, subintitulat Recviem pentru moartea tatalui este o selectie din tot ce a scris poetul de la ultima sa apariție editoriala.
- La finele lunii ianuarie, Nichita Stanescu și Aurelian Titu Dumitrescu solicita directorului Editurii Albatros, Mircea Santimbreanu, publicarea intre coperte a lucrarii Antimetafizica, Nichita Stanescu insotit de Aurelian Dumitrescu.
-Pe 12 decembrie la miezul noptii marele poet ne paraseste, ultimile sale cuvinte fiind: "Respir, doctore, respir."